Marion Bauer

marion-bauer

Det var en särskild kompositör som startade hela den här processen för mig i och med att jag spelade hennes Duo för oboe och klarinett op. 25 tillsammans med fantastiska Beatrice Seyzeriat. Märkligt nog har det inte blivit av att jag skrivit om henne än, men nu!

Professor MARION BAUER (1882-1955) amerikansk kompositör, lärare, kritiker, författare, debattör. Förhöll sig genom livet väldigt experimentellt lagd och därmed förändrade hon sin kompositionsstil över tid vilket gör att det inte finns någon cementerad Bauer-stil utan en hel palett av hennes uttryck. Var fascinerad av vad som var “amerikanskt” men inspirerades också av fransk musik och kultur då hennes förfäder härstammade därifrån. Bytte lektioner i engelska mot lektioner i komposition av tidens nestor Nadia Boulanger, och hade nära samarbeten med samtida kompositionsstorheter som Amy Beach och Ruth Seeger Crawford (den senare hennes elev). Studerade även i New York och Berlin. Hon undervisade på Juilliard och New York Uni i många spännande ämnen (instrumentation, musikanalys, komposition, musikkritik, music appreciation!) och var högt respekterad för sitt sätt att prata om samtida musik. Var medgrundare av American Musical Guild, satt i styrelsen för American Composers Alliance och League of Composers. Hon berättade själv att hennes medlemskap i dessa manliga bastioner gav henne en möjlighet att mäta och utmana sina konstnärliga färdigheter med de bästa! Som författare och kritiker gjorde hon en enorm insats för att främja samtida musik. Läs gärna hennes bok Twentieth Century Music.

Lyssningstips! Orkester: American Youth Concerto op. 36 för piano och symfoniorkester – en odyssé genom allehanda “amerikanska” uttryck. När symfoniska dikten Sun Splendor uruppfördes av New York Phil och Stokowski var det faktiskt bara det andra stycket av en kvinna ever som de framfört ditintills. Kammarmusik: ovan nämnda duo samt jättefina Triosonat nr 1 för flöjt, cello, piano op. 40. Det finns även en balett, filmmusik, körverk m.m. i listan på 160+ verk.

Leave a Reply