Leopoldine Blahetka

blahetkaLeopoldine Blahetka (1811-1887 eller 1809-1885) österrikisk kompositör och pianist, trakterade även instrumentet physharmonica som idag närmast påminner om en tramporgel. Kanhända spelade hon också mode-instrumentet vid tiden: glasharmonika. Undervisades och kuskades runt på turnéer i unga år av sin mor, även hon yrkespianist, men kom senare att studera för, bland många, Czerny. Beethoven lär ha hört henne som liten och uttryckte sin stora uppskattning, och 1820 (inte gammal alls alltså) spelade hon Beethovens 2a pianokonsert som solist med Wiener Philharmoniker..! Recensionerna ska ha varit fantastiska.

På denna tid var det som tidigare sagt synonymt att vara tonsättare och utövande musiker, och redan 1822 kan man i program se att hon introducerade egna verk i sina konserter. Hennes opera Die Räuber und die Sänger uppfördes i Wien 1830. Hon måste ha varit väldigt uppskattad och beundrad, för de dödsrunor efter henne som publicerades i tidningar, främst i Frankrike där hon levde sista tiden i sitt liv, är väldigt vacker och hjärtlig läsning.

Det finns en stor samling verk av henne utgivna och bevarade. Mycket pianomusik såklart (lyssna t.ex. på Polonaise op. 19), men även lieder, en violinsonat, en polonaise concertante för cello och piano, ett härligt (!) stycke för flöjt och piano, två pianokvartetter, en pianotrio m.m. För orkester finns flera stycken med pianosolist, bl.a. en pianokonsert. På den sakrala sidan finns t.ex. Pater Noster för fyra röster och orgel.

Leave a Reply