Clara Schumann f. Wieck

claraschumannNu var det länge sen jag skrev om en tonsättare, och då min egen mor påpekat att jag ännu inte skrivit om Clara Schumann kommer här en kortis om henne!

CLARA SCHUMANN f. WIECK (1819-1896) tysk kompositör och konsertpianist. När jag läste musikhistoria var Clara en av de få namngivna kvinnorna i kurslitteraturen men nämndes då enbart som just pianist. En sån stjärna som hon var kan man dock inte skoja bort: ”romantikens mest fulländade pianist” skriver vissa. Åkte på sin första turné till prestigefyllda konserthus vid elva års ålder, hade ett något minskat turnéschema under åren hon var gift, men tog sedan fart igen som änka.

Pappa Wieck drillade sina två döttrar Clara och Marie som båda lyckades med musikaliska meriter som få kan drömma om. Att just Clara skulle bli mer känd för eftervärlden kanske (?) beror på att hon gifte sig med tonsättaren Robert Schumann som senare skulle bli berömd men när det begav sig var Clara stjärnan. ”Är ni också musiker som er fru?” lär någon ha frågat Robert. Var violinisten Joseph Joachims ständige pianist. Uruppförde många av Roberts verk och även Brahms m.fl, som i många fall var skrivna med henne i åtanke, och som tidens anda påbjöd inkluderade varje pianist med självaktning egna kompositioner i sina program. Många av verken publicerades i sin samtid, men recenserades sällan p.g.a. att hon var kvinna. Ett häfte med lieder av både Robert och Clara publicerades 1841 utan att specificera vem som skrivit vilken lied, och det roade dem båda att ingen kunde härleda av kvaliteten vem som skrivit vad.

Lyssningstips! Pianokonserten op. 7 är godis för öronen för t.ex. den som egentligen älskar Chopin men har hört alla hans låtar till leda. Pianotrion op. 17 säger vissa är hennes mästerverk. Tre romanser, som framförs på t.ex. violin, oboe, klarinett m.m, har tydliga citat från Roberts Tre romanser op. 94 men ändå något helt annat. Lyssna också på några av hennes lieder!

Mycket mer finns att säga om henne som pianist, privatperson, kompositör, lärare och promoter av musik hon brann för men detta får tjäna som en teaser så länge.

2 Comments

Leave a Reply