Amanda Maier-Röntgen

img_1159

Amanda Maier-Röntgen (1853-1894) svensk kompositör och violinist. Uppvuxen i Landskrona med tyska föräldrar, och studerade sen i Stockholm där hon som första kvinna avlade musikdirektörsexamen (detta var innan man började förknippa titeln med det militära). Därefter studerade hon i Leipzig (som också t.ex. Ethel Smyth och Borghild Holmsen gjorde), för bl.a. Carl Reinecke och Engelbert Röntgen, vars son Julius hon så småningom skulle gifta sig med. De flyttade tillsammans till Amsterdam där de båda var med i stadens musiklivs innersta klick. Parallellt med kompositionerna verkade hon också som violinist och turnerade flitigt i Skandinavien, Ryssland och Tyskland, ofta med vännerna sopranen Louise Pyk och pianisten Augusta Kjellander. Även om båda dessa verksamheter skulle avta med tiden. Som många andra kvinnor vid den här tiden fick man ordna musikaliska salonger som enda chans till utlopp för sin kreativitet, och hemmet blev en stor knutpunkt för tidens musikpersonligheter. Det finns ett brev bevarat från Grieg där han berömmer hennes talang och Ethel Smyth, engelsk kompositör som jag skrivit om tidigare, hade hon också kontakt med. Hon dog dessvärre ganska ung, i tuberkulos.

amanda-12-most-portrait

Bilden där hon är utklädd är kanske lite missvisande, oftast är hon porträtterad alldeles präktigt med fin klänning och fiolen under armen.

Lyssningstips! Violinsonaten är en av mina favoritviolinsonater sen många år, tycker den går rakt in i hjärtat. ”Lite vild” kallade hon den själv. Violinkonserten med orkester är ”nyupptäckt” men finns nu inspelad av många, det var hon själv som uruppförde den som solist. Det finns också en pianokvartett, (kanske en stråkkvartett), 25 pianopreluider, 6 stycken för violin och piano, ett stycke för cello och piano som är en sam-komposition med hennes man, och ett gäng sånger.

Här hittar du noter.

1 Comment

Leave a Reply